Hotel Fox - Upplev Köpenhamn

 
 
 
61 rum, 21 artister, 1000 idéer... ett designhotel i Köpenhamn
 
Varje rum är en enskild del av konsten. Från galna komiska stilar till strikt grafisk design, fantastisk street art och japanska Manga. Här finns blommor, sagor, vänliga monster, drömmande väsen och även hemlighetsfulla valv.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Upplev Köpenhamn, huvudstaden för oss här nere i södra Sverige
 
Hotel Fox ->
 

Kojiki
 

Japanska Träsandaler

 
 
Höga Okobo/träsandaler som används av en Maiko
 
Okobo är mycket hög, och vanligen tillverkade från ett och samma block av trä, ofta är de olackerade. Det är bara under sommarmänaderna som man använder svartlackerat trä. De enkla rem-liknande banden som har olika färg beroende på status, gula band för en Maiko som just börjat sin karriär och röda band när hon nästan avslutat sin utbildning.
 

Ofta kallas Okobo för "pokkuri" eller "koppori". Dessa namn kommer sig av att man hör dessa klapperljud när man går med dessa träsandaler, som faktiskt är ganska svåra att gå i. Man kan fråga sig varför de är så höga, troligtvis är det för att inte släpa kimonon i marken.

 

Kojiki
 

Geisha FAQ

 

geishaque

 
Geishan jämfört med en Maiko/Geishalärling är mindre prålig. En Geishas kimono är vanligen av en kraftfull bottenfärg med en enkel design och diskreta mönster som bygger på scener från naturen eller traditionella japanska teman, i enlighet med årstiderna. Likaså för Obi/tygstycket runt midjan, som mest brukar vara brokadväv av en enda färg, oftast prydd med minimala Obi bälten och broscher.
 
geishaque3
 
Vardagsfrisyren för en Geisha är en relativt enkel håruppsättning. Hel/delperuker bärs vid formella tillfällen och dansuppvisningar. Vid mera formell klädsel har hon vit makeup och bär en svart kimono/kuro tomesode med 5 familjesymboler, 2 på framsidan och 3 på baksidan. En vit krage under kimonon är ett tecken på hög Geisha status.
 
geishaque2 
 
Jämfört med det gamla Japan är en Geishas liv idag mycket annorlunda. Flickorna blir Geishor av egen fri vilja och stannar så länge som de själva vill. Det finns inte så många Geishor kvar och yrket riskerar att försvinna. Många av de gamla Hanamachi/Geishakvarteren har också försvunnit under senare tid. Det finns de som talar om att återinföra den traditionella Geishans värld, men om detta någonsin kommer att ske är osäkert. Kanske Geishan blir en annan form av turistattraktion som kommer att anpassas till det mera moderna Japan.
 

Kojiki
 

Erikae

 
er
©mboogiedown
Kikutsuru är en av de vackaste Maiko i Kyoto. Hennes första dag som Geisha
 

Efter 3 års urbildning som Maiko är en Erikae en debut som Geiko/Geisha. Här får hon ikläda sig den mest formella Tsubushi Shimada/svart kimono och den röda Maikokragen ersätts med en vit. Hon kommer nu också  att bära en Geishas håruppsättning av Katsura/halv- eller helperuk

 
er2
©mboogiedown
Kikutsuru's första dansframträdande i tradtionell dans som Geisha
 

Kojiki
 

Wagasa - Japanese Umbrella

 
 
Som huvudstad i Japan fram till år 1864 har Kyoto varit centrum för nästan varje viktig del av japansk kultur, inklusive traditionella paraplyer. Jämfört med andra japanska paraplyer, är traditionella Kyoto paraplyer känt för sin enkelhet, delikata skönhet, och den exceptionella precision av mästare som gör dem. Det är en konst i sig.
 
mboogiedown
 
De viktigaste materialen som används för att göra en traditionell japansk paraply är alla tillverkade av naturens material och inkluderar japanskt washi papper, bambu, trä, linolja, lack, persimmon tannin och tapioka lim.
 
 

Reflektioner




W a g a s h i

Här kan jag andas
Här känner jag lugn
Här finner jag inspiration
Här lever jag


Vad är Tofu

 

 

Det blir allt vanligare att man får höra talas om tofu. Vad är det egentligen. Det är ett livsmedel som har funnits i Asien i århundraden, och är ett av deras mest använda livsmedel. Tofu innehåller växtproteiner, järn och kalcium och är ett hälsosamt livsmedel, som är kalorisnålt. Tofu används ofta som en bra ersättning för mjölkprodukter för mjölkallergiker eller laktosintoleranta. På grund av sin neutrala smak kan tofu smaksättas och användas till många olika saker, exempelvis glass, vegetarisk köttimitation, vegetarisk ost.
 
Tofu framställs på sojamjölk från gula sojabönor. Man tillsätter en syra som gör att sojamjölken klumpar ihop sig till en ostmassa. Sedan pressas all överskottsvätska ut och det som återstår är tofu/bönost. Japansk tofu säljs oftast i två hårdhetsgrader. Hård tofu kallas bomullstofu och mjuk tofu kallas silkestofu.
 
Grillad tofu
 
Tofu cheesecake med ingefärssås
 
Tofu ett mycket mångsidigt livsmedel omtyckt av både veganer och vegetarianer. Låter det inte som tofu är ett livsmedel som vi borde lära oss mycket mer om. Finns att köpa i svenska livsmedelsaffärer idag.
 

Kojiki
 

Vackert

 
I n s p i r a t i o n   f ö r  h ö s t e n
 
Fantastiskt vackra svenska smycken från it's you nya höstkollektion. Klicka gärna på länken så får ni se mera.
Victoria Bergmans Taken by Trees musik lyssnar ni just nu på min sida. Du kan bläddra till vilken låt du vill höra i spelaren. Denna svenska artist är väl inte så välkänd i Sverige. Hon har en underbar röst väl värd att höra. Hennes nya album East of Eden. Klicka på trädet ovan.
 
 
Välkommen du vackra höst
 
Kojiki
 

Päronmarmelad

 
1 kg mogna päron
1/2 g saffran
1 röd chilifrukt
3 dl vit Sirap
3-5 dl syltsocker, beroende på sötman i päronen
 
Skala päronen. Dela dem och tag bort kärnhuset. Skär dem i tunna skivor och lägg i en kastrull tillsammans med saffran och vit sirap. Koka under lock i 5-10 minuter.
 
Skölj under tiden chilin, dela den och skär den i mycket små bitar. Lägg i chilin och syltsockret och koka i ytterligare 2 minuter. Häll upp på varma, rena burkar.
 
Förvara kallt. Den här marmeladen är god till bland annat ost, gärna typ Västerbotten och rostat bröd eller varma scones. Superläckert det vill jag lova.
 

Kojiki
 

Omo People

 

M o d e r  N a t u r s  M o d e v i s n i n g

 

 

Dessa designers hittar man inte i Paris eller Milano utan bland Surma och Mursi-stammarna i Omo Valley, ett område som gränsar till Etiopien, Kenya och Sudan. Med smink av färg som tillverkats av pigment från pulveriserad sten och färgade leror målar de underbara mönster på sina huvuden. Inspirerad av vilda träd, exotiska blommor och frodig vegetation skapar de sitt utseende som en hyllning till sig själva och den fantastiska miljön de lever i.

 

 

Halsband av bananblad eller snigelskal. Huvudprydnad, en tofs av gräs, en krans av blommor, buffelhorn, fjädrar och växtstjälkar. Moder Natur har en stor garderob att plocka ur och ställer villigt upp på "Naturens egen modevisning".

 

 

 - Foto Hans Sylvester -
 

Kojiki
 

Maiko - Dansbarnet

 

Maiko i formell kimono
 
Tehusen var i första hand till för att servera te och dango/riskaka till människor som besökte en helig plats/shrine. Senare tillkom fler verksamheter och det erbjöds även sake/risvin tillsammans med lättare underhållning. Kvinnliga värdinnor spelade shamisen/stränginstrument. Traditionell dramadans/Kabuki framfördes i början endast av manliga aktörer. Det sägs att detta var början till hur en Maiko/Geishalärling hade sitt ursprung.
 
mboogiedown
 
Som Geishalärling, så kallad Maiko som egentligen betyder, fritt översatt dansbarn, får man lära sig traditionell sång och dans, att spela shamisen, konversation och poesi, också att arrangera blommor/Ikebana, en stor konst i sig. De lär sig även, genom att följa en äldre Geisha i arbetet, konsten att välja en vacker kimono och bära upp den liksom allt som gäller den traditionella Japanska te-ceremonin. Utbildningen till att bli en Geisha tar 3 år.
 

mboogiedown
 
I början av sin karriär så bär hon alltid tung vit make-up. En äldre Maiko brukar hjälpa till eftersom det är ganska svårt att göra det själv. Tar tid att lära sig. När vit foundation läggs på så lämnas två omålade spetsar i nacken för att ge en illusion av att de bär en mask. Vid speciella händelser, som när en Maiko debuterar, eller när en Maiko blir Geisha då lämnar man tre omålade spetsar. Ögonbrynen målas svarta med en aning rött och sedan målas konturen av ögonen i rött och svart. Det röda i ögon-makeupen minskar man lite på, från och med den dag då en Maiko blir Geisha.
 

mboogiedown
 
Sist målas läpparna, mitten av underläppen målas och under första året av en Maikos utbildning så lämnas överläppen omålad. Efter sitt första år så målas även överläppen till hälften och så tredje och sista året målas läpparna helt. Detta för att se vilken rang och ålder en Maiko har. Geisha blir man inte före 21 års ålder. Maikon är oftast den som blir mest fotograferad av turister eftersom hon är mera färgrik än en Geisha.
 
maiko2222
mboogiedown
 

Kojiki
 

Innebörden av Japansk Teceremoni

 
teatime
En Geisha på väg till en Te Cermoni
 
Sen Rikyu, 1600-talets te-mästare som fulländade visionen Vägen för Te, var en gång ombedd att förklara vad det här sättet innebär. Han svarade att det var en fråga om observation, med sju regler: Gör en tillfredsställande skål/kopp av te. Lägg tillräckligt med kol så att vattnet kokar effektivt. Ge en känsla av värme på vintern och svalka på sommaren. Arrangera  blommor som om de befann sig i området. Vara redo inför tiden. Var beredd ifall det skulle regna. Agera med största möjliga hänsyn mot dina gäster.
 
teatime1
 
Den bestående lockelsen i Vägen för Te är ett bevis på dess djupa innebörd för människor - inte bara Japanska, men människor i alla kulturer. Efter att ha vistats på Japansk mark utgör den rena, starkt koncentrerade kärnan i Japansk estetik och kultur. Men utöver detta har människor från när och fjärran upptäckt att livet blir en skönhetsupplevelse genom detta sätt - genom den anda som guidar sin praxis, liksom av de föremål som uttrycker den andan och är en integrerad del av dess innebörd.
 
teatime2
De principer som ligger till grund för en annan tes som kallas Art of Living är Wa, Kei, Sei, Jaku eller översatt Harmoni, Respekt, Renhet och Lugn. Dessa är universella principer som i en värld som vår idag, fylld med oro och självgodhet samt andra liknande sociala krämpor, kan vägleda oss i riktning mot förverkligandet av en verklig fred.
 

Kojiki
 

Te - Kamelia

 
camellia1
camellialetter
Cha-no-ki – Tea tree – Camellia sinensis
 
Camellia sinensis är den mest älskade och nyttjade plantan i Kamelia familjen. Den har mycket små, vackra blommor i vitt eller gult. Är det en buske eller träd. Svaret är när den odlas blir den inte så hög och kallas då buske när den växer vilt blir den högre och kallas då träd. Hur stavas tea på svenska; te är det rätta idag, thé är en gammal svensk stavning.
 
Plantan har troligen hämtats från södra delen av Kina, men eftersom den odlats sedan antiken, har det inte riktigt klargjorts. I Japan har den också odlats lika länge. Vem som var först det är frågan ingen vet riktigt säkert. Namnet sinensis betyder kinesiska på latin.
 
Grönt Japanskt te från Camellia sinensis
 

Camellia sinensis är källan till allt grönt te. Skillnaden i smak av olika typer av te är ett resultat av flera tekniker i enskilda anläggningar. Grönt te görs genom att bladen får vissna i varm luft, och placeras i en ugn för att stoppa jäsningsprocessen. Kinesiskt Oolong te har vissnat i solen och får då s k blåmärken och får delvis jäsa tills bladens kanter skiftar i rött. Teet blir oxiderat och är ett mellanting mellan svart och grönt te. Svart te är producerat i fuktigt och svalt rum tills bladen blir nästan svarta. Undersökningar tyder på att gröna teer är mest fördelaktiga för hälsan. Eftersom bladen inte får jäsa alls, bevaras de antioxidanta egenskaperna i de färska löven. Camellia sinensis är det botaniska namnet för en magisk växt vars blad och knoppar ger oss en av de mest utsökta dryckerna på jorden...Te!

 
Te uppskattas både för sina stimulerande egenskaper och fördelar för hälsan, sociala ritualer såsom den Japanska Te Ceremonin och Brittiska Teatime.
 
camellia3
camellialetter2
Tsubaki, Camellia japonica
 
I Japan kallas dessa stora och vackra Kamelia för Tsubaki, vars kanji/bokstäver menas med en komplett olik planta än Camellia sinensis. Camellia japonica kallas också för vinters ros, eftersom den blommar på senhösten och tidiga våren.
 

Kojiki
 

Hortensia - Hydrangea

 
 
Många européer, särskilt då fransmännen, har lagt många av våra växter på den europeiska kartan under de senaste århundraden. De gjorde det med importerade växter såsom Hydrangea som kommer ifrån de Nordamerikanska och Asiatiska kontinenterna. Hydrangea Arborescens och Hydrangea Quercifolia kommer från Nordamerika, alla de andra arterna av samma växt är från Asien.
 
 
Det var i början av 1800-talet som Hydrangea macrophylla och storblommig Hydrangea började dyka upp i Europa. Det är denna planta, med sina färgglada blå till rosa nyanser som var intressant för botanister och samlare.
 
 Hydrangea Macrophylla
 

Det var också de franska botanikerna som började med hybridisering av storbladig Hydrangea för att ge oss regnbågar i alla de vackra färger vi ser idag. Hydrangea Macrophylla - Mariesii perfecta en hybridisering av den franske botanisten Victor Lemoine, 1904, var en av de tidigaste hybriderna på den europeiska marknaden. Hyrdrangean tillhör idag en av de 10 vackraste blommorna i världen. Vi har fransmännen att tacka för att vi fått så många vackra blommor i våra trädgårdar.

 
Shooting Star Hydrangea
 

The hydrangea begins as a small, bright world.
Mother buries rusty nails, and the flowers
Weep purple, blue and pink. I am alone in the garden,
And like all else that is living, I lean into the sun.

Each bouquet will cringe and die in time
While the dry earth watches. It is ugly,
And the earth is ugly to allow it. Still, the petals
Curl and drop. Mother calls it an exquisite waste,

But there is no choice. I learn how:
Before letting go, open completely.
Wait. When the heavens fail to answer,
Curse the heavens. Wither and bend.

Tracy K. Smith

 

Kojiki
 

Gör ditt eget Kryddsmör

 
 
 
 

Att göra eget kryddsmör är både enkelt och gott. Det smälter över den varma maten, ingen sås behövs. Den stora favoriten är vitlökssmöret och den finaste är Café de Paris. Soltorkad tomat, basilika, vitlök och citron kan du blanda med smör till ett Italienskt kryddsmör. Örtsmör kan du göra med de örter du gillar. Hackad gräslök, dill, bladpersilja, basilika, färsk koriander, timjan och rosmarin. Smaka av med citron- eller limesaft, salt och peppar. Använd fantasin, du kan ha pepparrot, tryffelolja, chili, och curry, ja nästan allt efter tycke och smak.  

 
Så gör du kryddsmör
Låt smöret bli rumsvarmt, blanda sedan i de smaksättare du vill ha. Lägg det i plastfolie eller smörpapper och forma till en rulle. Godast blir smöret efter en natt i kylen. Ta bort plast/smörpapper och skär upp skivor som du kan lägga på varm mat eller låta bli rumsvarmt och servera på fat bredvid.
16 portioner
300 gram smör
2 äggulor
1 liten klyfta pressad vitlök
1 finhackad schalottenlök
2 msk finhackad hackad persilja
1 msk citronsaft
3 krm senapspulver
0,5 tsk vadera av torkad oregano, salvia, mejram,
timjan, finriven pepparrot och paprikapulver
1 tsk worcestersås
1 krm vitpeppar
2 msk grädde
Ev. salt
 
 Recipe in English -> here
 

Kojiki
 

Tre små ord

-Three small words -
 

Kojiki
 

Med smak av Pelargon

 

Ordet pelargon kommer från grekiskans pelargos, som betyder stork. Samma sak gäller släktnamnet Geranium som kommer av det grekiska ordet geranos som betyder trana.

 
 

Pelargonen är känd för deras doftande bladverk. Dofter som innehåller citron, ananas, ros, lime, äpple och pepparmynta. Hacka eller skär bladen fint och använd för att smaksätta kakor, gelé, såser och även vinäger. Blommorna kan du använda att dekorera sommarmaten med, de är ätbara! Bäst lämpade är doftpelargonen som finns i varierande doft och smak.

 
Rosenpelargonkaka med glasyr
 
 
Kaksmet
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl socker
1 stort eller 2 små ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
En handfull färska blad av rosendoftande pelargon
 
Glasyr
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1-2 msk vatten
Några droppar citron och karamellfärg
 
Garnering
Blad och blommor av doft- eller änglapelargon
 

Vispa grädden, rör ned sockret försiktigt.
Tillsätt ägget och rör sedan ned mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Smörj en form med avtagbar botten och klä formen med pelargonbladen. Häll i smeten. Grädda i 175° ca 20 min. Känn med en sticka att kakan är klar. Stjälp upp kakan och låt den svalna. Under tiden blandar du till glasyren. När kakan är kall kan du bre på glasyren och dekorera ovanpå med några pelargonblommor och blad.

Kaksmet och glasyr passar även till muffins. Går bra att frysa in och ta fram och tina när man får gäster!

Fler fantastiska pelargon recept på bl annat fisk, sallader, vinäger och bål hittar du -> här. Använd dina blommor även till maten. En ny smakupplevelse! 

 

Kojiki
 

Japanskt Bad

 
Hinoki - Det Japanska Cypressträdet
 
Furo Project ->
 
Hinoki badkar har sitt ursprung i Japan. Det japanska ordet Hinoki betyder Cypressträd, är en av de högsta kvaliteterna av trä som finns i Japan, känd för att ha naturliga bakteriedödande medel och sin stora anpassingsförmåga för fukt. Baserat på den japanska tron att blötläggning i badkaret i en halvtimme till en timme förnyar och renar din själ. Hinoki ger dig ett terapeutiskt bad. Den består av tio viktiga beståndsdelar vilka används som basråvaror till bland annat  tvål, antiseptiska medel, parfymer, kosmetika och håråterställande behandlingar. En av de viktigaste mineraler och oljor som utvinns ur Hinoki trä anses vara ett bra botemedel mot astma och fungerar även som en läkande effekt för nervsystemet.
 
 
Ett Hinoki badkar kan bli väldigt gammalt det möglar inte och behåller sin lyster år efter år. Varje gång man fyller det med hett vatten spridds en svag doft av citron.
 

Kojiki
 

Trä är vackert

 
 
 
  Francoceccotti Design
 
Läs mera -> här
 

Jag tycker dessa badkar och handfat i trä, Italiensk design, är så underbart enkla och vackra. Idag finns så mycket nytt i krom/rostfritt, porslin och glas med infällt ledljus som är det senaste inom LED-tekniken. Det vackra naturmaterialet trä inger lugn och harmoni.

 

Kojiki
 

Den Goda Rödbetan

 
 
Ugnsbakad Rödbeta med Citrusfärskost och Örtsallad
 
4-8 stora rödbetor
200 g grovt havssalt
200 g philadelphiaost
200 g grekisk yoghurt
1 st apelsin
1 st citron
1 tsk råsocker
4-8 kvistar färsk timjan
Salt och peppar
1 påse färdigblandad sallad med skott och örter
 
Gör så här
   
1 Sätt ugnen på 180 grader
2 Skala rödbetorna
3 Skär av toppen och roten så att de kan stå stadigt
4 Gör ett kryss halvvägs ner i rödbetan. Tryck ned en kvist timjan i varje och strö lite grovsalt i
5 Ställ rödbetorna på en plåt som är täckt med ett tunt lager av grovsalt. Baka av i ugnen ca 25 minuter eller tills rödbetorna blivit mjuka
6 Riv skalet på apelsinen och citronen. Pressa ur saften ur båda frukterna
7 Mixa skalet och saften med philadelphiaost, yoghurt och råsockret i en mixer. Smaka av med salt och peppar
8

Servera på en bädd av örtsallad eller den sallad ni föredrar

 

- Voila... Bon Appetit -

 

Kojiki
 

Nytt Kök eller....

 
Ett nytt kök i år eller bara en liten eller stor förändring
 
Testade vilken kökstyp jag var och detta skulle vara något som passade mig och de gör de verkligen. Jag är väldigt förtjust i Dansk design. Den rena nästan strama designen tilltalar mig.
 
 
 
 
 
 
 
Mer kök och idéer hittar du -> här
 

Kojiki
 

Ny Dator - Notebook

 
Den första digitala handväskan
 
 
 
HP Mini 1000 Vivienne Tam Special Edition
 
Läs mera -> här
 
- Möt våren med färg och Pioner -
 
 

Kojiki
 

Den lilla Missen

 
 
Skäm bort den lilla missen eller vovven med egna designade- stylade, om jag nu  ska kalla det möbler/sovplats/matplats. Ha dem på en liten piedestal...De flesta små katter och hundar ligger gärna i husses/mattes säng.. kan det bli en förändring. Kan vi skämma bort dem mera...
 
 
 
Finns i olika färger allt efter misses/vovves smak.. den är dessutom mycket hygienisk.
 
 
- Vad säger du SeMaya - Mjauuuuuu....gillar -
 

Kojiki
 

Ny Soffa

 
 

Squint öppnades i London år 2005 av tidigare skulptören och konstnärinnan Lisa Whatmough. Hennes första önskan var att visa antika möbler med textilier hon hade samlat in och fann att en fusion av dessa möbler och med dess färgglada lapptäcksteknik var en oerhört spännande komposition. Jag låter bilderna tala för sig själv! Du hittar mera--> här

 
Squint betyder vindögd för den som inte vet.
 
 
 
 
 
 

Kojiki

Impression West Lake



Zhang Yimou är Kinas mest kända filmregissör. Varje år regisseras en
vatten- och ljusshow i mitten av West Lake, Hangzjou i Kina. Det var
dessutom Zhang Yimou som regisserade hela OS öppningen 2008.

Musiken i år är skriven av den kände Japanske kompositören Kitaro.


Kojiki


Roliga Skor

...men kanske inte i allas smak. Är det någon av dessa du skulle vilja ha. Vara lite galen i år...varför inte skogalen...
 
Om du har lite tid över besök gärna några av mina hemsidor » Här  PS Scrolla horisontalt!
 
Origamishoe
 
Roseshoe
 
Savannshoe
 
Wierd snakeshoe
 
Vegoshoe
 
Zipshoe
 

Kojiki
 

Icehotel®

 
Varje vinter i hjärtat av svenska Lappland händer något magiskt...När vattnet i Torne älv fryser skimmrande och glittrande kan man se ett hotell av is skulpterat ut av konstnärliga händer..
 
 
Detta är världens mest berömda Icehotel®
 

 
10. 000 ton av kristallklar is från Torne älv, och 30. 000 ton av ren vit snö från moder natur behövs för att bygga ett ishotell varje år.
 
Unika rum dekorerade med iskonst och skulpturer. Du sover i en varm sovsäck på en speciell bädd byggd av snö och is. Som liggunderlag har du ett väl isolerande renskinn.
 
- Helt nya designade rum för i år -
 
 
 
 
 
 
 
Här finns Norrsken...en alldeles fantastiskt upplevelse...naturens underverk.
 
Detta är magiskt - Sverige är fantastiskt!
 

Kojiki

Öppen Spis

 
Läcker finsk design från iittala. Står mer att läsa --> här
 
Flyttbar elegant öppen spis av glasväggar designad av Likka Suppanen.
 
En vacker slowdown skärmsläckare finns att ladda ner för din PC -->här
 
 
Kojiki

Spansk Arkitektur

 
 
C a s a  B a t l l ó
 D e t  M a g i s k a  H u s e t
 
Denna fantastiska byggnad ligger i Barcelona och är ett renoveringsarbete utfört av den fantasifulle arkitekten Antonio Gaudí under åren 1904 - 1906
 
 
År 1900 anlitades Gaudí av industrimagnaten Josep Batlló Casanovas för att rita hans hus. På platsen för bygget stod redan en fastighet från 1877 som var tänkt att rivas. Emellertid ändrade sig Casanovas under planeringsstadiet till att låta renovera byggnaden och resultatet blev helt annorlunda än tidigare.
 
 
Casa Batlló kallas i folkmun för Casa dels ossos direkt översatt till Huset av ben på grund av den skelettliknande fasad som utgör de två nedersta planen. Ovanför dessa övergår fasaden i en keramisk mosaik med säregna balkonger.
 
 
Gaudí lät även företa en total renovering av byggnadens inre där han bland annat flyttade väggar och förstorade det inre trapphuset som även fungerar som ljusbrunn
 
 
Hela byggnaden saknar i princip raka linjer och består istället av böljande oregelbundna former som gör att inget rum är det andra likt. Casa Batlló tillkom under den katalanska modernism och brukar omnämnas som en av dess mästerverk.
 
 
 
 ‹ Klicka här för mer information ›
 
 
 
Kojiki

Geisha

 
 
I n t r o d u k t i o n
 
Geisha, ibland uttalat Geiko är japanska underhållare och konstnärer. Ordet betyder bokstavligen konstperson. Geishans uppgift är att underhålla gäster i olika sociala sammanhang, oftast i tehus, så kallade o-chaya. Hon ska behärska sång, dans, spela instrument, utföra te-ceremonier, skriva kalligrafi, konversera etc. Geishan är klädd i traditionell kimono. Geishor är inte prostituerade som många tror. Ett  illasinnande rykte som uppkom under andra världskriget av hemvändande amerikanska soldater.
 
 
Distrikten där många geishor samlas heter Hanamachi eller Kagai. Geishors uppgift var/är att underhålla gästerna på o-chaya, en typ av tehus med trädörrar, tatami på golven och ofta med tillhörande fantasifulla trädgårdar, allt i gammal japansk stil.
 
S a n b o n a s h i
 
 
De tre koniska formade linjerna på bar hud för mycket speciella tillfällen kallas Sanbonashi betyder tre ben. De lär har en mycket dramatisk sensuell effekt, en liten glimt av bar hud i nacken. Det är därfär en Geishas kimono är så urringad baktill.
 
G  i  o n
 
Even in my sleep
I hear the sound of water
Flowing beneath my pillow.”
- Yoshi Osamu-
 
 
Känn gamla tiders närvaro. Gion, området med de många tehusen och geishor med dess mystik är en kulturell juvel i Kyoto


Kojiki


Rysk Design


A l e x a n d e r  M o l y a k o w

Se här ett urval av fantastiskt vackra och kreativa smycken av den
ryske guldsmeden. Klicka --> här

Passande design för det kommande Vintage modet.

. Svansjön av Tchaikovsky .


Kojiki

Ljusterapi

 
 
 
 
Unikt samarbete ger framtidens hotellrum. Lanseringen av ”prototyprum 602” är det första steget i ett långsiktigt samarbete mellan Nordic Light Hotel och Philips. Målet med ”prototyprum 602” är att tillsammans skapa ett rum där kombinationen svensk design, ljusforskning och spjutspetsteknik tillsammans bildar framtidens hotellrum.

Enkelhet är ledordet för hela projektet. Resultatet är en komplett upplevelse av förstklassig design.

Vacker avslappnande musik hör du i din Mediaplyer om du klickar på min länk Musik Online i länkfältet till höger.
 

En Dry Martini i den vackra baren, eller varför inte uppsöka Absolut Icebar som ligger mitt emot hotellet
 
 
Läs mer


Kojiki


Vegan Shoes

O l s e n  H a u s


Massor med snygga special designade 
pure vegan shoes

Läs mera här


Trevlig katalog i PDF klicka på uppslaget


'Be the change you wish to see in the world'
~Gandhi~

 
Kojiki


Kvinnliga Pärldykare

 
 
Ama kallas dessa kvinnor som likt sjöjungfrur rör sig suveränt genom vattnet på jakt efter ostronens eftertraktade pärlor. Ursprungligen dök de för livsmedel som alger, skaldjur, bläckfisk, sjöborrar och ostron.
 
 
Enligt japansk tradition lär Ama-dykarna ha funnits i nästan 2000 år. Fram till så sent som in på 1960-talet dök de endast iklädda ett litet höftskynke och ett huvudkläde. Än idag så använder Ama-kvinnorna aldrig någon grodmansutrustning, förutom fenor och en vit dykdräkt som sägs skrämma bort hajar.
 
Det finns även manliga Ama-dykare men majoriteten är kvinnor på grund av att kvinnorna har mer kroppsfett, som gör att de kan hålla sig varmare i kallare vatten. Även i Japan betraktas Ama-kvinnorna som exotiska och står högt i kurs på 'äktenskaps marknaden'.


Kojiki


Memoirs of a Geisha

 
 
Baserad på Arthur Goldens hyllade roman med samma namn
 
Historien handlar om den firade geishan Sayuri och man får följa hennes fascinerande och stundtals skrämmande berättlese som tar sin början 1929. Som 9-årig flicka, dotter till en fattig fiskarfamilj, säljs hon av sin pappa till ett berömt geishahus. I Kyotos dekadenta geishadistrikt får hon sedan all den träning i musik och dans som ska lära henne konsten att behaga rika män för att vinna deras gunst och rikedom.
 
En Geishas Memoarer
Tryck på länken ovan får du fullständig information
 
 
 
En fantastisk film och finns nu även på DVD


Kojiki


Kaffe

K a f f e  -  E s p r e s s o
- Den magiska bruna bönan -
 
Espresso är en liten mängd starkt och fylligt kaffe som är täckt av ett fast skum. I Italien används dock kort och gott namnet Caffè. Espresso görs med en speciell Espressomaskin. Detta är den vanligaste typen av kaffe i Italien och basen av alla de olika sorter som är så populära idag. Ordet latte, direkt översatt, betyder rätt och slätt mjölk.
 
Här är några favoriter
 
Caffè macchiato
Har en liten mängd ångad mjölk på toppen
   
Cappuccino
Har lika delar espresso som ångad mjölk och mjölkskum ofta pudrad med chocklad, kanel eller kardemumma allt efter tycke och smak
 
Caffè latte
1/4 espresso och 3/4 ångad mjölk, lite eller inget mjölkskum
 
Caffè romano
Espresso med en bit vackert rivet citronskal i, ingen mjölk
 
Caffè mocha
Lika delar espresso, varm choklad och ångad mjölk toppad med vispgrädde
 
 
En god morgon med Caffé latte och varma, frasiga croissanter


Kojiki


Living Style

 
L i v i n g C o l o r
 

Nu kan du tända upp till 16 millioner färger med ljuset i denna lilla lampa. Hur? Ja hemligheten är en liten fjärrkontroll. Sätt färg på den vita väggen. Mysig färg i sovrummet, ja var du vill med denna lilla magiska lampa. Den nya generationens lampor s.k LED ljus. Du kan få hela hemmet i regnbågens färger. Variationerna är många.

   
Läs mer här
   
   
- Flytande små aqua lampor, finns även till lyktor -
Läs ovan


Kojiki


Madama Butterfly


D R E A M I N G  O F  C H E R R Y  B L O S S O M S
Christian Dior möter Puccini's Madama Butterfly
- Lite ur hans nya Japan inspirerande höst kollektion -

 
 . . . D r e a m  o n . . .


Kojiki


Sushi

   
 
V a d  ä r  S u s h i
   
Sushi är refererat till ris. Det Japanska ordet su betyder vinäger och shi kommer från ordet meshi det Japanska ordet för ris, med andra ord blir det vinäger ris, alltså man kokar riset och blandar med vinäger som sedan får kallna.

Använder man rå fisk i Sushi. För det mesta inte. Är det rå fisk enbart är det inte Sushi utan istället Sashimi, då är den oftast tunnskivad och serveras utan ris. Fisken till Sushi kan vara rökt, kokt, marinerad eller lätt grillad av varierande sort. Man kan också använda olika sorters skaldjur eller crabsticks. Hur man gör Sushi tänker jag inte skriva ner här det finns så många olika variationer. Riktig Sushi ska vara fräscht och gott. Egentligen är Sushi själva riset man kan ha i vad man själv vill även vegitariskt.

Tillbehör är oftast färsk ingefära, wasabi och Japansk soyasås.

Här är en bra sida hur man gör Sushi.
   
   
En Sushibrygga, i sig ett litet konstverk, med även lite av Sashimi inblandat.


Kojiki


Kaiseki

 

Japanerna ser naturen som den största konstarten. Deras matkultur är att mat ska se vacker ut, liksom skålar och tallrikar. Oftast är maten också designad efter naturens olika årstider och man använder  sig mycket av blommor och vackra blad.

Kaiseki är en en av dessa små vackra maträtter som har gamla anor och serverades innan te- cermonien för att man inte skulle dricka te på fastande mage, också för att känna lugn och harmoni.
 
   


Kojiki


Onsen

K u r o k a w a   O n s e n





Japan är känt för alla sina varma källor, man kan bada året runt...
naturliga hälsosamma spa...Onsen betyder varm källa.


Kojiki


En Vit Orkidé




A Whiter Shade of Pale - Annie Lennox


Klicka på bilden


Kojiki


Bara Tankar



Oh, wee Kojiki, th' dreams ay yer own
Never lit someain tak' them e'en as a loan
Dream stealers know tae brin' dreams apart
frae th' pureness off Yer lovely heart





Kojiki


Äppletankar



Ett äpple om dagen håller doktorn borta...

Finns det något godare än att sätta tänderna i ett grönt äpple...
Eller att sitta under ett äppelträd och tänka positiva tankar...

Snart är det tid för våra goda svenska äpplen och tänk så
mycket gott man`kan göra av äpplen... 



Snabbkokta äppelringar varvat med hallon. Häll över lite
flytande honung.


Kojiki 


Raffles Hotel

Ett av världens mest berömda hotell är Raffles i Singapore, uppkallad efter sin grundare, den brittiske adelsmannen Sir Stamford Raffles. Detta lyxhotell i kolonialstil som byggdes 1887 har genom åren renoverats för hundratals miljoner och står idag som ett fungerande nationalmonument. Här har kungar och celebriteter varit stamgäster, och att ha gästat Raffles eleganta salonger är ett adelsmärke bland världens globetrotters. När den kände brittiske författaren Somerset Maugham i en bok skrev om hotellets Singapore Slinger, blev denna tidigare nästan okända drink världsberömd. Idag står Raffles 5-stjärniga hotell som en krona i Singapore, belönad med massor av utmärkelser.
Detta är mitt dröm resmål!
S i n g a p o r e  S l i n g
30ml Gin
15 ml Cherry Brandy
120 ml Pineapple Juice
15 ml Lime Juice
7.5 ml Cointreau
7.5 ml Dom Benedictine
10 ml Grenadine
En droppe Angostura Bitters
Garnerad med ananas och ett körsbär


Kojiki 


Gott i Vardagen

 
B i f f  S u k i y a k i
 

200 g lövbiff, strimlad
1 dl purjolök, finstrimlad
1 tsk rapsolja
1 dl sukiyakisås, Blue Dragon
0,5 krm kanel, mald
1 krm ingefära, mald
1 krm stjärnanis, stött

300 g wokgrönsaker, djupfrysta
1 tsk rapsolja

Tillbehör
2 dl jasminris

 
Gör så här
1. Stek kött och purjolök några minuter i olja.
2.
Häll över sukiyakisåsen och blanda ner kryddorna. Blanda och koka upp.
3.
Woka grönsakerna och servera dem separat till grytan eller blanda dem med köttet.
4. Servera med kokt ris
 
Det här är en snabb vardagsvariant av en klassisk japansk rätt. Kryddorna är som ett vinterpotpurri som ger härlig doft och smak. Salta inte köttet, såsen har ordentlig sälta i sig själv. Aromen sprider sig i köket. Underbart gott! Det bästa är att det går så snabbt att laga och är mycket enkelt. Receptet är för 2 personer.


Kojiki


Peeling

Jag har alltid vindruvor hemma köper oftast alldeles för många.
Ibland hinner de bli lite tråkiga. Vad göra, ett bra tips nu för sommaren
när man solat och badat och hudet har blivit lite torr. Kör vindruvorna i
en mixer med kärnor och allt använd crememassan som en hudpeeling
för hela kroppen. Garanterat superbra!

Fyll en tekopp med rosenblad. Häll i lite vinäger ca 1 dl.
Rör om lite. Under tiden fyll ett badkar med hett vatten i med rosenblads
blandningen, lite kvistar lavendel, om du råkar ha några i trädgården.
Lite lyx som inte kostar dig så mycket men du får ett välbefinnande och
bra för solbrännan. Avsluta med en kall dusch.
 
Sommaren har tills nu varit ganska behaglig..nöjd!


Kojiki


Blommig Efterrätt

2 st stora ägg
1,5 dl strösocker
2 dl vispgrädde
0,75 dl blåbär
1 tsk lavendel, smulad
Kanderad mandel
50 g mandel
2 msk strösocker
1 tsk citronsaft

Lavendelblommor och blåbär smaksätter glassen.
 
Gör så här
.2. Glass: Skilj på gulor och vitor. Vispa gulor och socker tills sockret löser sig. Vispa vitorna och grädden var för sig. Mosa blåbären lätt och vänd ner dem och lavendel med övriga ingredienser.
3. Häll det i en form och täck över med plastfolie eller plastlock. Ställ in i frysen och låt stå minst 8 timmar.
4. Mandel: Hacka mandeln. Smält sockret tillsammans med citronsaften i en stekpanna. Låt det bli ljusbrunt. Vänd ner mandeln och rör runt den i pannan. Servera direkt på glassen eller häll upp det på ett bakplåtspapper och låt svalna.
5. Servera lavendelglassen med kanderad mandel!
 


Kojiki


Bambu2



Pandan tillhör björnsläktet. Den äter nästan enbart bambuskott. Pandans liv
handlar mycket om att samla bambu, äta och sova. Att äta tar så mycket
energi så ibland somnar den mitt i maten.



Bambun blommar väldigt sällan vart 40-50 år och när den gör det dör den.
Nya bambuskott växter inte ut förrän efter 5 år.


Bambuskott används mycket i asiatiska rätter.



Kojiki


Bambu


Ett nytt annorlunda parkettgolv för ditt hem. Hårt som sten skimrande som silke.
Det bästa materialet i världen gjort av gräs.


- Naturens under -

Ett snabbväxande gräs så det blir över för alla Pandor.


B A M B O O  L A P T O P



Asus EcoBook



Kan det vara något...en cykel av bamboo





Kojiki


Onsen eggs



Japan är ett vulkaniskt aktivt land. Onsen är japanska och betyder varma
källor. Här finns tusentals av dem..

I dessa källor, förutom att man badar, "kokar" man ägg och av mineralerna
blir äggen i det närmaste svarta på skalet. Det tar ungeför 15-20 minuter 
för äggen att bli klara och får då en fantastisk smak. 



Det sägs att äter man dessa ägg bådar det gott för ett långt och lyckligt liv.



Kojiki


Hemgjord Tvål

Att göra egen tvål är roligt och är inte särskilt svårt..numera tillverkar man mest kallpressad. Låt dig inspireras.
- Ett eget hemma SPA vad sägs...om nedanstående förslag -
     
 
Äpple   Blåbär
 
Chocklad och kaffe   Kaffe och kanel
 
Kiwi och jordgubbar   Kokos och citron
 
Koriander   Körsbär och mandel
 
Citron apelsin och teblommor   Mango mango
 
Rosmarin timjan mejram   Vaniljfrö


Kojiki


Majorelle Garden

Marrakech, Marocko
 
 
Välkommen in!
 
 
 
 
 
Färger som endast få användas för målning av husen
Majorelle Garden blev skapad av den franske målaren och botanisten Jacques Majorelle år 1919.

1962 köptes den av franske kläddesignern Yves Saint Laurent och restaurerade Majorelle Garden så att den har fått denna fantastiska skönhet som den har idag.

Mer info --->
 
 
 

1 9 3 6 - 2 0 0 8


Kojiki


Midori


MIDORI är en Japansk likör
MIDORI är en fantastisk god Melon likör
 - MIDORI betyder Grön -



60 ml Midori
15 ml Triple sec-Apelsin likör 
15 ml Vodka
30 ml Lemon Juice
10 ml Ananas Juice

Krossad is


Kojiki


Sake

Det är den västerländska beteckningen på en japansk alkoholhaltig dryck
som bryggs av polerat ris.

L A D Y  O F  S A K E





Heter så på grund av sin milda friska smak.

Skall drickas väl kyld.

Passar bra till räkor eller kallrökt lax....fantastiskt gott!


Kojiki


Lounge








Kojiki


Lapponia

A R G U M E N T

En fantastiskt vacker ring som jag blivit förärad.



Poul Havgaard

Blacksmith, jewelry designer
Denmark



B Ä R N S T E N

Är ett samlingsnamn för flera fossila hartser avsöndrade som kåda från träd,
främst då barrträd. Den förekommer i oregelbundna klumpar eller i form av
droppar och kan innehålla fossila rester av växter eller insekter. Färgen är
vanligen gul, brun eller rödaktig och fettglänsande samt genomskinlig eller
nästan genomskinlig. Bärnsten förekommer även som svart, grön, violett,
mjölkigt vit eller blå-svart.

Bärnsten är mest känd från hela norra och mellersta Europa men förekommer
i flera länder, även Japan.

Den förnämsta bärnstensförekomsten är kring södra Östersjön, där det viktigaste
hartset är succinit. Det är så lätt att det enbart av vågornas kraft kan kastas upp
på stranden från havsbotten. Det är bara att gå på stranden i Falsterbo, Skåne så
finner man, oftast väldigt små klumpar.

Bärnsten kan brinna och utvecklar då en fantastisk aromatisk doft.


Kojiki


Japansk Arkitektur 2

L O T U S  H O U S E



Japansk Arkitekt Kengo Kuma >>

 Kengo Kuma är en av de ledande arkitekterna i Japan. 
 Lotus House nära Tokio byggd 2006.









Kojiki

Japansk Arkitektur

B A M B O O  H O U S E


Japansk Arkitekt
Kengo Kuma >>

Kengo Kuma’s kallad “Bamboo Wall”, är inspirerad av den Kinesiska muren så att
den ska passa in i landskapet. Bambu är det dominanta materialet i Kuma’s hus.

Jag bara älskar det här!


Kojiki


Bonsai Wisteria


 Japansk Wisteria
 Fuji -Yae-Koku-Ryu





 Fuji -Yae-Koku-Ryu



Yae
 - dubbla blommor
Koku - svart
Ryu - drake



Kojiki


Bonsai Azalea





Kojiki


Kusamono


Grass - Bonsai


Kojiki


Bonsai Forest



En liten bonsai skog! En ganska ny företeelse.


Kojiki


Bonsai

 
Plommon-Bonsai
 
Bonsai är en sorts miniatyrträd som odlas i kruka. Själva ordet bonsai betyder ordagrant Bon=skål och Sai=växt och kommer ursprungligen från Kina, men har utvecklats mest i Japan. Själva begreppet har funnits i tusentals år. En bonsai brukar ofta ses som ett levande konstverk och kräver en hel del vård och omsorg.
 
Bonsaier har alltid bara en framsida, det vill säga, endast en sida som de ska betraktas från. Dessutom är det tänkt att de ska betraktas i ögonhöjd så att effekten av själva miniatyrfenomenet framstår tydligare. En bonsai kan bli flera hundra år gammal beroende på vilken art det är.
 

Kojiki
 

Crane Tsuru

 
 
Tranan - Tsuru - är troligen en av de äldsta fågel arter i världen och har en lång historia i Japanska traditioner och legender. Tranan står för långt liv och fred.
 
Origami - vikta papers tranor ges ofta som önskan för ett friskt liv eller god bättring! Förekommer också som Fredssymbol.
 

Kojiki
 

RSS 2.0