Te - Kamelia

 
camellia1
camellialetter
Cha-no-ki – Tea tree – Camellia sinensis
 
Camellia sinensis är den mest älskade och nyttjade plantan i Kamelia familjen. Den har mycket små, vackra blommor i vitt eller gult. Är det en buske eller träd. Svaret är när den odlas blir den inte så hög och kallas då buske när den växer vilt blir den högre och kallas då träd. Hur stavas tea på svenska; te är det rätta idag, thé är en gammal svensk stavning.
 
Plantan har troligen hämtats från södra delen av Kina, men eftersom den odlats sedan antiken, har det inte riktigt klargjorts. I Japan har den också odlats lika länge. Vem som var först det är frågan ingen vet riktigt säkert. Namnet sinensis betyder kinesiska på latin.
 
Grönt Japanskt te från Camellia sinensis
 

Camellia sinensis är källan till allt grönt te. Skillnaden i smak av olika typer av te är ett resultat av flera tekniker i enskilda anläggningar. Grönt te görs genom att bladen får vissna i varm luft, och placeras i en ugn för att stoppa jäsningsprocessen. Kinesiskt Oolong te har vissnat i solen och får då s k blåmärken och får delvis jäsa tills bladens kanter skiftar i rött. Teet blir oxiderat och är ett mellanting mellan svart och grönt te. Svart te är producerat i fuktigt och svalt rum tills bladen blir nästan svarta. Undersökningar tyder på att gröna teer är mest fördelaktiga för hälsan. Eftersom bladen inte får jäsa alls, bevaras de antioxidanta egenskaperna i de färska löven. Camellia sinensis är det botaniska namnet för en magisk växt vars blad och knoppar ger oss en av de mest utsökta dryckerna på jorden...Te!

 
Te uppskattas både för sina stimulerande egenskaper och fördelar för hälsan, sociala ritualer såsom den Japanska Te Ceremonin och Brittiska Teatime.
 
camellia3
camellialetter2
Tsubaki, Camellia japonica
 
I Japan kallas dessa stora och vackra Kamelia för Tsubaki, vars kanji/bokstäver menas med en komplett olik planta än Camellia sinensis. Camellia japonica kallas också för vinters ros, eftersom den blommar på senhösten och tidiga våren.
 

Kojiki
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0