Geisha

 
 
I n t r o d u k t i o n
 
Geisha, ibland uttalat Geiko är japanska underhållare och konstnärer. Ordet betyder bokstavligen konstperson. Geishans uppgift är att underhålla gäster i olika sociala sammanhang, oftast i tehus, så kallade o-chaya. Hon ska behärska sång, dans, spela instrument, utföra te-ceremonier, skriva kalligrafi, konversera etc. Geishan är klädd i traditionell kimono. Geishor är inte prostituerade som många tror. Ett  illasinnande rykte som uppkom under andra världskriget av hemvändande amerikanska soldater.
 
 
Distrikten där många geishor samlas heter Hanamachi eller Kagai. Geishors uppgift var/är att underhålla gästerna på o-chaya, en typ av tehus med trädörrar, tatami på golven och ofta med tillhörande fantasifulla trädgårdar, allt i gammal japansk stil.
 
S a n b o n a s h i
 
 
De tre koniska formade linjerna på bar hud för mycket speciella tillfällen kallas Sanbonashi betyder tre ben. De lär har en mycket dramatisk sensuell effekt, en liten glimt av bar hud i nacken. Det är därfär en Geishas kimono är så urringad baktill.
 
G  i  o n
 
Even in my sleep
I hear the sound of water
Flowing beneath my pillow.”
- Yoshi Osamu-
 
 
Känn gamla tiders närvaro. Gion, området med de många tehusen och geishor med dess mystik är en kulturell juvel i Kyoto


Kojiki


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0