Med smak av Pelargon

 

Ordet pelargon kommer från grekiskans pelargos, som betyder stork. Samma sak gäller släktnamnet Geranium som kommer av det grekiska ordet geranos som betyder trana.

 
 

Pelargonen är känd för deras doftande bladverk. Dofter som innehåller citron, ananas, ros, lime, äpple och pepparmynta. Hacka eller skär bladen fint och använd för att smaksätta kakor, gelé, såser och även vinäger. Blommorna kan du använda att dekorera sommarmaten med, de är ätbara! Bäst lämpade är doftpelargonen som finns i varierande doft och smak.

 
Rosenpelargonkaka med glasyr
 
 
Kaksmet
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl socker
1 stort eller 2 små ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
En handfull färska blad av rosendoftande pelargon
 
Glasyr
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1-2 msk vatten
Några droppar citron och karamellfärg
 
Garnering
Blad och blommor av doft- eller änglapelargon
 

Vispa grädden, rör ned sockret försiktigt.
Tillsätt ägget och rör sedan ned mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Smörj en form med avtagbar botten och klä formen med pelargonbladen. Häll i smeten. Grädda i 175° ca 20 min. Känn med en sticka att kakan är klar. Stjälp upp kakan och låt den svalna. Under tiden blandar du till glasyren. När kakan är kall kan du bre på glasyren och dekorera ovanpå med några pelargonblommor och blad.

Kaksmet och glasyr passar även till muffins. Går bra att frysa in och ta fram och tina när man får gäster!

Fler fantastiska pelargon recept på bl annat fisk, sallader, vinäger och bål hittar du -> här. Använd dina blommor även till maten. En ny smakupplevelse! 

 

Kojiki
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0