Spansk Arkitektur

 
 
C a s a  B a t l l ó
 D e t  M a g i s k a  H u s e t
 
Denna fantastiska byggnad ligger i Barcelona och är ett renoveringsarbete utfört av den fantasifulle arkitekten Antonio Gaudí under åren 1904 - 1906
 
 
År 1900 anlitades Gaudí av industrimagnaten Josep Batlló Casanovas för att rita hans hus. På platsen för bygget stod redan en fastighet från 1877 som var tänkt att rivas. Emellertid ändrade sig Casanovas under planeringsstadiet till att låta renovera byggnaden och resultatet blev helt annorlunda än tidigare.
 
 
Casa Batlló kallas i folkmun för Casa dels ossos direkt översatt till Huset av ben på grund av den skelettliknande fasad som utgör de två nedersta planen. Ovanför dessa övergår fasaden i en keramisk mosaik med säregna balkonger.
 
 
Gaudí lät även företa en total renovering av byggnadens inre där han bland annat flyttade väggar och förstorade det inre trapphuset som även fungerar som ljusbrunn
 
 
Hela byggnaden saknar i princip raka linjer och består istället av böljande oregelbundna former som gör att inget rum är det andra likt. Casa Batlló tillkom under den katalanska modernism och brukar omnämnas som en av dess mästerverk.
 
 
 
 ‹ Klicka här för mer information ›
 
 
 
Kojiki

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0