Maiko - Dansbarnet

 

Maiko i formell kimono
 
Tehusen var i första hand till för att servera te och dango/riskaka till människor som besökte en helig plats/shrine. Senare tillkom fler verksamheter och det erbjöds även sake/risvin tillsammans med lättare underhållning. Kvinnliga värdinnor spelade shamisen/stränginstrument. Traditionell dramadans/Kabuki framfördes i början endast av manliga aktörer. Det sägs att detta var början till hur en Maiko/Geishalärling hade sitt ursprung.
 
mboogiedown
 
Som Geishalärling, så kallad Maiko som egentligen betyder, fritt översatt dansbarn, får man lära sig traditionell sång och dans, att spela shamisen, konversation och poesi, också att arrangera blommor/Ikebana, en stor konst i sig. De lär sig även, genom att följa en äldre Geisha i arbetet, konsten att välja en vacker kimono och bära upp den liksom allt som gäller den traditionella Japanska te-ceremonin. Utbildningen till att bli en Geisha tar 3 år.
 

mboogiedown
 
I början av sin karriär så bär hon alltid tung vit make-up. En äldre Maiko brukar hjälpa till eftersom det är ganska svårt att göra det själv. Tar tid att lära sig. När vit foundation läggs på så lämnas två omålade spetsar i nacken för att ge en illusion av att de bär en mask. Vid speciella händelser, som när en Maiko debuterar, eller när en Maiko blir Geisha då lämnar man tre omålade spetsar. Ögonbrynen målas svarta med en aning rött och sedan målas konturen av ögonen i rött och svart. Det röda i ögon-makeupen minskar man lite på, från och med den dag då en Maiko blir Geisha.
 

mboogiedown
 
Sist målas läpparna, mitten av underläppen målas och under första året av en Maikos utbildning så lämnas överläppen omålad. Efter sitt första år så målas även överläppen till hälften och så tredje och sista året målas läpparna helt. Detta för att se vilken rang och ålder en Maiko har. Geisha blir man inte före 21 års ålder. Maikon är oftast den som blir mest fotograferad av turister eftersom hon är mera färgrik än en Geisha.
 
maiko2222
mboogiedown
 

Kojiki
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0