Geisha FAQ

 

geishaque

 
Geishan jämfört med en Maiko/Geishalärling är mindre prålig. En Geishas kimono är vanligen av en kraftfull bottenfärg med en enkel design och diskreta mönster som bygger på scener från naturen eller traditionella japanska teman, i enlighet med årstiderna. Likaså för Obi/tygstycket runt midjan, som mest brukar vara brokadväv av en enda färg, oftast prydd med minimala Obi bälten och broscher.
 
geishaque3
 
Vardagsfrisyren för en Geisha är en relativt enkel håruppsättning. Hel/delperuker bärs vid formella tillfällen och dansuppvisningar. Vid mera formell klädsel har hon vit makeup och bär en svart kimono/kuro tomesode med 5 familjesymboler, 2 på framsidan och 3 på baksidan. En vit krage under kimonon är ett tecken på hög Geisha status.
 
geishaque2 
 
Jämfört med det gamla Japan är en Geishas liv idag mycket annorlunda. Flickorna blir Geishor av egen fri vilja och stannar så länge som de själva vill. Det finns inte så många Geishor kvar och yrket riskerar att försvinna. Många av de gamla Hanamachi/Geishakvarteren har också försvunnit under senare tid. Det finns de som talar om att återinföra den traditionella Geishans värld, men om detta någonsin kommer att ske är osäkert. Kanske Geishan blir en annan form av turistattraktion som kommer att anpassas till det mera moderna Japan.
 

Kojiki
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0